Як купити нову машину. Незайві поради

Як купити нову машину. Незайві поради У більшості автосалонів менеджери пропонуватимуть вам машини без різних корисних дрібниць – килимки, "бризговики", підкрильники тощо. Такими речами мають бути укомплектовані всі нові машини, але вам їх будуть "тулити" за окремі гроші.

Майже кожна сім'я мріє про власну машину. Вона необхідна для поїздки на гуртівню за продуктами, для «вилазки» на природу, для мандрівки у час відпустки, зрештою, просто для того, щоб комфортно дістатися на роботу.

Отож, якщо ви вирішили, що час придбати власне авто, то перед вами є два шляхи: на автобазар, де можна придбати «вживану» машину, або в салон - де на вас «чекає» нове авто.

Сьогодні спробую поділитися деякими корисними, на мій погляд, порадами з власного досвіду придбання нового авта у Львові. Одразу зазначу, що мова буде йти про нову машину іноземного виробництва. Я користувався вже двома так званими «автомобілями» виробництва російського. Зважаючи на їх «надійність» та «якість» запчастин, уже давно для себе вирішив, що наступне моє авто буде «неслов'янського» походження.

 

Салони та менеджери

Якщо ви вирішили придбати нову машину в автосалоні, тоді краще звернутися до офіційного дилера, котрий має не лише магазин, а й власний сервісний центр. Але й тут не все буде просто. Адже, як правило, машини є лише у прайс-листах, а ті, що стоять у виставковому залі, вже продані або «відкладені». Крім цього, навіть якщо машина певної комплектації є у прайсі, це ще не означає, що її для вас привезуть. Коли я у пошуках машини обходив львівські офіси різних офіційних дилерів, найбільше мене здивували менеджери «Пластику». У прайс-листі Daewoo Lanos мене зацікавили лише дві позиції: Lanos з кузовом хетчбек та Lanos у найповнішій комплектації. Але менеджер мене запевнив, що таких машин я не отримаю, бо завод їх не випускає, а якщо таке стається, то дуже рідко. Коли він ще почув, що я хочу обрати колір своєї машини, то мало не розсміявся і запевнив мене, що я буду купувати машину такого кольору, якого вони привезуть. Для мене досі незрозуміло, для чого у такому випадку взагалі друкувати ті прайси, та пропонувати «вибір кольору» на сайтах виробників і дилерів.

У всіх салонах існує черга на автомобілі. В якихось вона рухається швидше, в інших - повільніше. Тому не зайвим буде уточнити в менеджера, скільки часу вам доведеться чекати на легковик, якщо його не буде на складі у Львові.

У більшості автосалонів менеджери пропонуватимуть вам машини без різних корисних дрібниць - килимки, «бризговики», підкрильники тощо. Такими речами мають бути укомплектовані всі нові машини, але вам їх будуть «тулити» за окремі гроші. Крім цього, вам можуть запропонувати «оригінальні» чохли на сидіння, але запам'ятайте, що такої продукції не виробляє жодне серйозне автопідприємство, бо закордоном їх не використовують. Від таких пропозицій треба просто відмовитися. Все це можна купити на будь-якому авторинку значно дешевше.

Як правило, у такій ціновій категорії машини не будуть мати ні сигналізації, ні жодного механічного засобу захисту, ні магнітофона. Усі ці «причандали» (та будь-які інші, що живляться від електромережі авто чи якимось чином приєднуються до двигуна, коробки передач або ходової) потрібно купувати та монтувати на авто лише у дилера, бо інакше можна втратити гарантію.

Під час купівлі машини важливо точно з'ясувати, де вона зібрана. Якщо крупновузлову збірку виконали в Україні, Росії чи іншій подібній країні, краще після придбання легковика добровільно звернутися на автосервіс й попросити, щоб майстри підтягнули всі гайки. Мій брат восени минулого року придбав Кіа Rio луцької збірки у Львові на «Ніко-Захід». Менше ніж через місяць рульова вже гриміла гучніше від музики. Як пояснили на сервісі, так швидко цей вузол вийшов з ладу через те, що слюсарі на заводі гайки недокрутили.

 

Гарантія та сервісне обслуговування

Кожен великий автосалон має власну станцію техобслуговування. Але, зазвичай, в цих майстернях ціни на послуги та запчастини є невиправдано високі. В середньому так званий «техогляд» через кожні 10 000 пробігу (за заміну масла та фільтрів) коштує від 600 грн (на недорогих авто), а на приватному невеликому сервісі ви заплатите приблизно 30 грн за огляд ходової та 150-200 грн за заміну масла та фільтрів.

Взагалі так зване гарантійне обслуговування заслуговує окремої розмови. Таке її виконання можливе лише в нас. Якщо у вашій машині, котра ще на гарантії, щось ламається, це зовсім не означає, що вам це поміняють на халяву. Менеджер мені розповів, що коли, на вашу думку, в машині щось несправне, потрібно негайно звернутися на сервіс. Там відповідний працівник має визначити, з чиєї вини зламався той чи інший вузол. Якщо він вирішить, що це ваша вина, тоді ви будете ремонтуватися за власні гроші.

Окремо треба зазначити, що відносно оперативно запасні частини отримують лише ті клієнти, котрі ремонтуються за власні гроші або дали хабара. Коли ж ви хочете, щоб вам поміняли якусь частину по гарантії, вам доведеться чекати на неї дуже довго. Знову ж таки, поставлю у приклад випадок, що стався з моїм братом: на рульову до Кіа Rio від «Ніко-Захід» він чекав два місяці.

Потрібно також пам'ятати, що по гарантії вам не поміняють жодного розхідного матеріалу, наприклад, гальмівних колодок, ременів, фільтрів, рідин, масел та багато іншого.

Досвідчені водії радять проходити обов'язкові техогляди машини на офіційному сервісі не довше, ніж два роки, або 20 000 км пробігу. За цей час у легковика, як правило, «вилізуть» усі недоліки збірки. Далі ж можна звертатися до знайомих майстрів, які за помірні гроші доглядатимуть ваше авто.

 

Авто у кредит

Для того щоб купити машину в кредит, потрібно не лише розраховувати на те, чи зможете ви сплачувати його. Бо крім самого кредиту ви сплатите чимало інших платежів, зокрема таких: перший внесок (як правило, кредитування з першим внеском є вигіднішим, ніж без нього); разова комісія за видачу кредиту (або, залежно від умов банку, щомісячна комісія за обслуговування кредиту); поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів; страхівка КАСКО; мито при оформленні договору застави; послуги нотаріуса; реєстрація в МРЕВ та сплата в Пенсійний фонд. Крім цього, вам доведеться доплатити салону за колір «металік», а, згідно із вимогами страхової компанії, встановити сигналізацію.

Як правило, у салоні вас будуть заставляти брати кредит у певному банку, а страхуватися теж у певній страховій. Пов'язано це з тим, що салон, надіславши клієнта до банку чи страхової, отримує «відкат» готівкою. Аналогічну подяку банк платить страховій, яка присилає йому клієнта, і навпаки. Наприклад, якщо автосалон надішле банку клієнта, то фінустанова заплатить магазину від 0,5% до 1% від суми кредиту (ця «відсоткова ставка» залежить від того, скільки клієнтів дає салон банку). Коли ж автосалон «піджене» клієнта страховій компанії, то отримає 15-25% від розміру страхового платежу. Страхова ж платить банку, котрий пришле їй клієнта, 7-20% від страхового платежу. Всі витрати на «відкати» закладені у тарифах банків та страхових. Тобто така взаємовигідна «співпраця» трьох компаній здійснюється виключно коштом клієнта.

Уникнути такого примусу з вибором банку та страхової можна лише, «закатавши» скандал у автосалоні, але такі дії клієнта відіб'ються лише на ньому. Справа в тому, що коли клієнт послухається менеджера й обере правильний банк та страхову, йому відносно швидко запропонують приїхати за вимріяним авто. Якщо ж покупець буде чинити опір, то чекатиме він на машину навіть кілька місяців.

Для того щоб краще проілюструвати придбання легковика в кредит, наведу вам три пропозиції від різних банків. «ПриватБанк» я вибрав через те, що він є одним із найбільших в Україні, банк «Львів» - як регіональний банк, а «Укрсоцбанк» лише через те, що про нього чув багато відгуків від знайомих.

Для того щоб отримати правдоподібний результат, усім банкам для розрахунку платежів я називав одинакові умови: нове авто має коштувати 20 000 доларів США, мій перший внесок - 10% (2 000 доларів США), термін кредиту - п'ять років (60 місяців), ануїтетна схема погашення боргу (ануїтет - це щомісячна сплата кредиту однаковими платежами протягом усього терміну кредитування. Така схема погашення кредиту є дещо дорожчою від звичайної, коли платіж щомісяця зменшується, але її я вибрав для простішого розрахунку кредиту).

Всі нижченазвані у статті цифри мені «видали» працівники банків:

«Приватбанк» запропонував мені 18 000 доларів США під 10,56% річних. За таких умов щомісяця я мав би платити до 420 доларів (як пояснив мені працівник банку, точний платіж він може розрахувати лише тоді, коли я подам необхідні документи, згідно яких банк зможе прийняти рішення про видачу кредиту. Якщо все буде добре, тоді я отримаю так званий сертифікат, у котрому буде точний платіж). Крім цього, банку потрібно заплатити разову комісію 2% від суми виданого кредиту (360 дол.) та плату за резервування авто 2,04% також від суми кредиту (367,2 дол.).

В «Укрсоцбанку» ті ж 18 000 доларів США мені запропонували під 13,5% річних. Але тут мені розрахували точний платіж - 416 доларів США щомісяця. Також банку доведеться заплатити разову комісію від суми кредиту - 0,99% (178,2 дол.) та 0,3% теж від суми кредиту - за переказ коштів на рахунок салону (54 дол.).

У банку «Львів» я би міг позичити 18 000 доларів США під 15% річних. Протягом п'яти років довелося б щомісяця віддавати цій установі 428,219 доларів. Крім цього, банку потрібно заплатити за оформлення документів на видачу кредиту 0,99% від суми кредиту (178,2 дол.) та, на відміну від «Приватбанку» та «Укрсоцбанку», ще необхідно розрахуватися з нотаріусом - 600 грн.

Помноживши щомісячний платіж на термін кредиту можна отримати такі результати:

«Приватбанк» 420 дол. х 60 місяців = 25 200 дол. США (приблизно)

«Укрсоцбанк» 416 дол. х 60 місяців = 24 960 дол. США

«Львів» 428,219 дол. х 60 місяців = 25 693,14 дол. США

 

Потрібно також пам'ятати, що крім цих платежів ви повинні розрахувати інші витрати:

страхування (КАСКО та поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів) - близько 1 000 доларів США (точну вартість страхівок можна довідатися лише в одній із акредитованих у банку страхових компаній. Визначену суму ви будете платити щороку);

сплата у Пенсійний фонд 3% від вартості авто - 600 дол. (поговорюють, що скоро доведеться платити 6%);

реєстрація легковика у МРЕВ (номери, техпаспорт, техогляд, експертизи та інше) - близько 1 000 грн.

Крім цього, залежно від банку, ви ще оплатите 34 грн за перевірку податкової застави та 34-50 грн за реєстрацію автомобіля у Держреєстрі рухомого майна.

Якщо ви наважитесь пройти через божевілля всіх процедур, що супроводжують купівлю авто, та готові викласти за нього кругленьку суму, значно більшу, ніж вартість самої машини, - незабаром я зможу привітати вас у клубі львівських автомобілістів.

 

www.zaxid.net

 
« Пред.   След. »


Новости

SiteMap | Контакты |
© Финансовый Портал FINANS - Банки, Финансы, Недвижимость, Автокредиты, Ипотека, Депозиты. All rights reserved.